Købmand Svend Dolberg
Mogens Dolberg, 1954/55 V Underklasse - Realist 19601
Mogens blev valgt ind i Skolekredsens bestyrelse2
Lene Dolberg, Købmand Dolberg, Uglerup ses på Jyderup Realskole fra 1958/59 - 2 Real 1963/643 a


Mogens Dolberg, her ved jul hos Søvndahl Petersen
Boghandlermedhjælper Mogens Dolberg,
hos Søvndahl Petersen
I 1964 ses elevforeningens formand at være Boghandlermedhjælper Mogens Dolberg
Jyderup Realskoles årsberetning 1964 afsluttes med en indmeldelses blanket til Jyderup Realskoles Elevforening, Nyvej 14, Jyderup (porto 25 øre)4


Billedet til venstre Mogens Dolberg
Tilladelse til gengivelse givet af Jørgen Gybel Jensen

Jørgen Gybel Jensen fortæller også at Mogens var med til at starte Jyderup Vægtløfterklub "Skarridsø"


1962 20. dec.; Jul i Danmarks ældste købmandsgård
I den ældste del af Bromølle kro har den velkendt gamle købmandsforretning til huse, og når kroen bevisligt er Danmarks ældste - anno 1198 - og forretningen, eller kramboden, som det fordums hed, hører med i eksteriøret, så må den ergo være landets ældste købmandsforretning. I forbutikken er hele det gamle interiør bevaret, det gamle inventar og hvad man ellers har kunnet opbevare af gammelt, og mange turister har i årenes løb aflagt besøg for at handle og for at fornemme duften fra tjærereb og andre gamle sager.

Købmand Dolberg 1962
Fredelige mennesker
Købmand Svend Dolberg har bag den gamle butik indrettet en ny afdeling, og den dygtige og populære købmand har oparbejdet en blomstrende forretning, samtidig med at han med pietetsfølelse værner om det historiske præg. Morgen Korch og Hakon Mielchz er mellem de kendte mænd, der har besøgt butikken og prøvet at granske, om der også mellem Dolbergs forgængere har været nogen, der i "berømmelse" kunne måle sig med naboens, restauratør Holger Sjølunds forgængere i fjerne tider, den grumme kromand, som slog sine gæster ihjel og puttede ligene i åen! man kunne dog ikke glæde forfatterne med, at købmændene havde fundet på lignende voldsom adfærd overfor kunderne.
Det synes at have været lutter fredelige mennesker, og flere af dem vandt sig et ret kendt navn, bl.a. købmand Guldsted og købmand Wünsche. endnu vil mange af de ældre huske købmand Andreassen som virkede indtil 1914 Kro, købmand, brevsamler.
Oprindeligt blev kroen, købmandsforretningen og brevsamlingsstedet drevet under et, og Andreassen var en af dem, der fint klarede alle tre bestillinger. Da han i 1914 solgte til købmand Th. Nielsen, skete den første udskillelse, hvorefter kun butik og brevsamlingssted hørte sammen, og kroen blev drevet selvstændigt.
Da købmand Nielsen solgte til købmand Dolberg, blev brevsamlingen flyttet med Nielsen, til den overfor liggende villa, som nu er anneks til kroen. Brevsamlingsstedet er for et par pr siden flyttet til købmand Kaj Hansen, Holmstrup

"En duft af svunden tid"
Det har sin egen charme at have sit daglige virke i den gamle historiske butik, siger købmand Dolberg.
Det er f.eks. også interessant at gå ned i den lavloftede kælder, hvor der dels er stampet lergulv, dels toppede brosten, og ikke mindst en "duft fra gammel tid". Det kan ikke undgås, at det taler sit eget sprog om forbindelsen med en svunden fortid og med gamle slægter, når man i mellem støder på gamle navne som f.eks. Knipschildt, "Kattrup", og Bornebusch, "Kræmmergården", navne, som havde stor betydning for egnen.

Regning fra år 1900
Desværre har det ikke været muligt at finde regninger af meget gammel dato, de ældst er fra år 1900, men alligevel ser det morsom ud, når der bl.a. står; 5 potter brændevin 1,50, 1. fl. cognac 75 øre, 1 fl. akvavit 24 øre, 3 lod mandler 12 øre, 1 pund mel 10 øre, 2 stk, sværte 10 øre, 1 par træsko 1,75, 6½ alen tøj 2,60, 3/4 alen lærred 19 øre, 25 søm, 1½ tommers 3 øre, 1/8 pund skrå 22 øre, 1 bajer 10 øre osv. Det var dengang forholdsmæssigt dyrt at købe stødt melis og petroleum, nemlig henholdsvis 23 øre og 17 øre, da begge dele endnu var ret sjældne varer. Folk købte kandis og farin i stedet for melis.
Nu er der julestemning i den gamle købmandsbutik, helt i pagt med interiøret og med en så intens fornemmelse af "gamle dage", at det vist ikke ville overraske synderligt, om pludseligt en nisse kom op fra kælderen med det stampede lergulv. 5

1967 9. dec.; Svend Dolbergs efterfølger
Efterfølger for købmand Dolberg.
Som efterfølger i Høng storkommunes sogneråd for afdøde købmand Svend Dolberg, Lykkebjerg Central, er indtrådt fabrikant Ernst Blomhøj, Stolefabrikken6
Buerup kirkebog 1940-51 opslag 15 nr. 5 Mogens Dannheiser Dolberg7


Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning
Kilde 2: Jyderup Realskoles årsberetning 1961-63
Kilde 3: Jyderup Realskoles årsberetning
Kilde 4: Jyderup Realskoles årsberetning 1964. Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 20. dec. 1962, side 3+4; Jul i Danmarks ældste købmandsgård
Kilde 6 Kalundborg Folkeblad 9. dec. 1967, side 4;Svend Dolbergs efterfølger
Kilde 7: Buerup kirkebog 1940-51 opslag 15 nr. 5
Note:
a) Lene Dolberg ses ikke 3. Real 1965
se 1962, juni; Generalforsamling

Sidst rettet 27. maj 2017
©Jyderup Realskole